Klávesnice Lenovo Ultraslim plus

Jak jsem psal v předchozím článku, pořídil jsem si nový počítač. A když má člověk něco nového (Ne, není to skrytá reklama na blog Elišky H. ), dostane chuť na obměnu dalších gadgetů a příslušenství. Tak jsem se rozhodl ke koupi nové klávesnice a myši. Jelikož chci minimalizovat počet kabelů kolem kompjůtru, volba padla na nějaký bezdrátový set. Po krátkém hledání jsem se rozhodl pro Lenovo Ultraslim plus wireless set

Set Lenovo 0A34040 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

A co že člověk dostane za necelých 1100Kč? V první řadě to je naprosto úžasná klávesnice Lenovo, kterou můžeme znát z novějších modelů notebooků řady ThinkPad. Sice ve skutečnosti působí levnějším dojmem, než na oficiálních renderech, ale stydět se za ní také nemusíte. Přeci si klávesnici nekupujete kvůli vzhledu, ale kvůli ergonomii a kvalitě zpracování. To si zde zaslouží velkou pochvalu. Klávesnice má ideální hmotnost, takže po stole jen tak neklouže (Zde se musí vzít zřetel také na podklad, na kterém je umístěna.) a stisk kláves je velmi jistý. Není to jako u mé předchozí klávesnice od značky A4Tech, kde jsem mohl mačkat tlačítko, ale na obrazovce se kýžený symbol ne a ne zobrazit.

Jako kladnou stránku bych dále vyzdvihl rozložení kláves. Zmizelo tlačítko Scroll Lock (WTF?! Používal jej vůbec někdo?), Application Key a Windows klávesy byly zredukovány pouze na jednu. Druhá byla nahrazena tlačítkem PrintScreen. Tyto změny umožnily použít velký, dvouřádkový Delete, který je určitě lepší než malé tlačítko. Dále je užitečné sloučení funkčních kláves s multimediálními. Ve výchozím stavu jsou aktivovány funkční klávesy a multimediální vyberete pomocí stisku FN a F1-F12.

Ale není všechno zlato co se třpytí. K této klávesnici bych měl snad jedinou výtku, ale zato poměrně zásadní. Chybí zde indikační diody! Sice většinou nejsou potřeba, ale když si při startu počítače omylem zmáčknete pár kláves a nevidíte, zda je CapsLock či NumLock zapnutý, je zaděláno na potíže. Po přihlášení se dá vše vyřešit softwarově, ale i tak by se nějaké indikační světýlko mohlo objevit. Inženýři tuto klávesnici zřejmě vyvíjeli pro použití s notebooky, kde jsou indikační diody umístěny u jeho vlastní klávesnice a jelikož je napájena 2xAAA bateriemi, nevydržela by zřejmě tak dlouho.

U myši také není co vytknout. I když by moha být trochu věší (Nebo moje ruka mešní 🙂 ), padne celkem dobře. Rozlišení je dostatečných 1000dpi, ale subjektivně se mi zdá stejně “hbitá„ jako A4tech X7 na 2500 dpi. Ze začátku jsem si zvykal na 4 směrové kolečko, zápasil s překliky, ale nakonec jsem jej zdolal. Při procházení webu je to užitečná věc a umožní vám snížit dráhu cesty myší na tlačítka Zpět/Vpřed. Podobně jako klávesnice, myš je napájena pomocí dvou tužkových baterií, avšak velikosti AA.

Bohužel zjistit zbývající kapacitu baterií je v Linuxu problém. Výrobce dodává ovladače pouze pro Windows, a tak se s touto informací budou muset příznivci open-source systémů obejít. Jinak funguje vše, jak má.

Celkově bych tento set zhodnotil jako dobrou koupi pro člověka, který jej potřebuje na kancelářskou práci a chce mít pohodlí. Klávesnice se neprohýbá, myš nemá problémy s probuzením ze stavu nečinnosti a za krásnou cenu dostanete zboží, které by se mohlo prodávat daleko dráž.

Graf ceny produktu Set Lenovo 0A34040 poskytuje server Heureka.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *